search
top

Chiropractie

Chiropractie is afgeleid uit de Griekse woorden Cheiros (Hand) en Pratto (beoefenen) en betekent: “met de hand beoefen”, wat precies de werkwijze van de chiropractor weergeeft.

Chiropractie is een natuurlijke behandelwijze die in 1895 geïntroduceerd is door de Amerikaan D.D. Palmer.

chiropractie de koning

Palmer (1844-1913) schreef in navolging van Hippocrates, de vader van de geneeskunde, een groot aantal kwalen toe aan het niet goed functioneren van de beschermheer van ons zenuwstelsel; de wervelkolom. Vrij vertaald: voor een goede gezondheid is het erg belangrijk dat de wervelkolom optimaal functioneert.

De definitie volgens de World Federation of Chiropractic:

‘Chiropractie is een medisch beroep dat zich bezig houdt met de diagnose, behandeling en preventie van stoornissen in het bewegingsapparaat en de effecten hiervan op het functioneren van het zenuwstelsel en de algemene gezondheid. Er is een nadruk op manuele behandeling, inclusief wervelmanipulaties en correcties’.

De eerste chiropractiepraktijk in Nederland werd in 1968 geopend. Inmiddels zijn ongeveer 225 chiropractoren in ons land actief. Wereldwijd zijn er ongeveer 90.000 chiropractoren werkzaam. Chiropractie is daarmee na de ‘klassieke’ geneeskunde en tandheelkunde in grootte de derde tak van gezondheidszorg van de westerse wereld.

top